НАЧАЛО ГЕРБ Перник беше домакин на граждански диалог „Европа в нашия дом“

Перник беше домакин на граждански диалог „Европа в нашия дом“

373
0
СПОДЕЛИ

„Образованието е основен и стратегически приоритет на Правителството, който е поставен както на национално, така и на регионално ниво. Това е израз на една постоянна политика, която цели устойчиво, качествено и модерно образование, което да гарантира добра реализация на всички деца“. С тези думи кметът на Община Перник и председател на областната организация на ПП ГЕРБ Вяра Церовска откри дискусията от инициативата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ в Перник. Акцент в дискусионния форум беше какво е направено и какво предстои, за да се осигури качествено образование. Градоначалникът отбеляза, че ГЕРБ е първата политическа сила, която осъзна, че образованието е в основата на всички позитивни процеси в едно общество.
„В Перник има невероятно много ученици, които са носители на множество награди на регионално и национално ниво. Те са първенци на олимпиади и състезания, с които ние се гордеем“, допълни кметът.
В срещата участие взеха зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, председателят на Парламентарната комисия по образованието и науката Милена Дамянова и народните представители от ПП ГЕРБ Красимир Велчев, д-р Александър Александров и Борислав Борисов, зам.-кметът по образованието Севделина Ковачева, общински съветници от ПП ГЕРБ.
„С 14 млн. лева европейски средства у нас ще се разшири системата на дуално обучение. За учениците, които са в такива паралелки, от бюджета за тази година са предвидени 1,5 милиона лева за стипендии. “, съобщи заместник-министърът. Тя подчерта, че ГЕРБ ще продължава да работи за качествено образование.
„Искаме стабилна икономика, която развива индустриите на високите доходи, нови работни места и благоприятна бизнес среда“, отбеляза още зам.-министър Михайлова.
Председателят на Комисията по образованието и науката в 44-то НС Милена Дамянова представи политиките и мерките, които страната ни реализира с европейските средства.
„Една много важна тема, която за съжаление често пъти остава встрани от разговорите ни за Европа, е какво ни дава членството в ЕС. Всичките европейски програми и политики, които реализираме, са помощта на европейските средства. Европа е нашият дом и от нас зависи как ще си подредим приоритетите с възможностите, които тя ни дава. А те са изключително много“, сподели Милена Дамянова. Тя подчерта, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на страната ни.
По време на дискусията беше отбелязано, че през 2019 г. за първи път средната брутна учителска работна заплата изпреварва средната за страната. 1,380 млрд. лева се инвестират в учителите само в рамките на мандат 2017-2021.
„Ние водим последователна целенасочена политика в подкрепа на българския учител. За да имаме знаещи и можещи деца, е нужно да имаме мотивирани преподаватели“, коментира още председателят на парламентарната комисия по образованието и науката.
„Качественото образование е шансът на България да бъде развита, технологична държава. Днес нашите деца са на един клик разстояние от целия свят. Това е най-голямото предизвикателство, не само пред образователната система, но и пред бизнеса и пред цялото общество. Това означава, че ако те не получат необходимите знания, компетентност и умения, които да ги направят успешни кадри за индустрия 4.0, няма да бъдат успешни граждани на 21-ви век“, каза още Дамянова.
Зам.-председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Красимир Велчев отбеляза, че целта на реформата в сектор „Образование“ – на инвестициите в образователната инфраструктура, на ръста на заплатите и увеличаването на възможностите за обучение и квалификация на учителите, е тази професия да има своето заслужено обществено признание. Той беше категоричен, че вече се виждат първите резултати от политиката на правителството през последните две години за подобряване на образованието.
Зам.-кметът Севделина Ковачева представи справка за направените ремонтни дейности в учебните заведения на територията на общината. Тя отбеляза, че и през 2019 година приоритет в политиката на кметския екип ще бъде подобряването на материалната база на образователната инфраструктура.
Във форума участваха много представители на институции, организации, училища и детски градини, образователни експерти и студенти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име