НАЧАЛО ГЕРБ ГЕРБ-Перник засвидетелства признателност на героите, загинали за Свободата на България

ГЕРБ-Перник засвидетелства признателност на героите, загинали за Свободата на България

342
0
СПОДЕЛИ

С тържествено честване Перник отбеляза Националния празник на Република България Трети март. По традиция денят започна с шествие, поведено от кмета на Община Перник Вяра Церовска и областния управител и лидер на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, от пл. „Св. Иван Рилски“ до Двореца на културата. За да засвидетелстват признателност към борците за свободата ни, церемонията уважиха народният представител от ПП ГЕРБ д-р Александър Александров, общински съветници от политическата сила, представители на областното и общинското ръководство на партията в Перник.

Под звуците на химна на Република България, тържествено беше издигнат националният флаг, а всички присъстващи с едноминутно мълчание сведоха глави в знак на преклонение пред подвига на героите, отдали живота си за свободата на България.

Празничното слово на кмета на Перник развълнува стотиците присъстващи перничани.

„В историята на България има една дата, която е символ на Свободата. Преди 141 години България възкръсва, народът ни извоюва Освобождението си от турско робство. Трети март е празникът, който ни възвисява със спомена  за дълг и патриотизъм, водили смело нашите предци в борбите за национално освобождение и обединение.

Трънливият път  до 3 март минава през революционните комитети на Левски и пробуждането на българския дух,  съзрява в саможертвата  на априлци, изкачва стръмните гори и планини от хайдушките копнения до Ботевия връх Вола…“, заяви градоначалникът. Тя отбеляза че в историята няма друга такава дата, която да вплита в едно родолюбието, възторга и преклонението пред нашите освободители и народите, дали жертва пред олтара на българската свобода.

„Нека сведем глава и се поклоним пред  апостолите на свободата, да си спомним за книжовниците и будителите.

Нека предадем на децата си един свят завет- да тачат, пазят и обичат Отечеството си, да градят с разум и сърце, отговорно и вдъхновено своя  по-добър и красив свят, за да бъде в сигурни ръце бъдещето на България.

Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!“, призова кметът на Перник.

Емоционално слово произнесе и областният управител на област Перник Ирена Соколова.

„На днешния ден преди 141 години страната ни пое по пътя на своята жадувана свобода. Тя възкръсна и се възроди след векове на изпитания, поголовни унищожения, неуспешни опити за заличаване и изтриване на националната ни памет, идентичност и самосъзнание. Вярата и борбата на книжовниците, будителите и революционерите, съхранили духовната ни и материална култура, бе спасителната сила за каузата на пробуждането и обединението на народа ни.

Мъчениците на свободата не тлееха, а горяха за нея, за делата и идеите си. Те не се примиряваха с наложеното статукво, а изкореняваха робското мислене с мъдрост, родолюбие, просветна работа и неотстъпничество“, каза в словото си Соколова и отправи призив днес,

чествайки своя национален празник, отново да усещаме и съпреживяваме мисията на този ден – да ни пречиства и сплотява.

“ Хора, които са „строшили мръсни окови“ и са доказали „че сме свободни, а не роби“, отбеляза още губернаторът на Перник.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име