НАЧАЛО ГЕРБ Лидерът на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска дари икона на реставрираната църква „Света Петка“...

Лидерът на ГЕРБ-Перник Вяра Церовска дари икона на реставрираната църква „Света Петка“ в Брезник

659
0
СПОДЕЛИ

Икона на света Петка дари на едноименния храм в Брезник облатният координатор на ПП ГЕРБ-Перник Вяра Церовска. Реставрирана средновековна църква отвори врати днес с празнична Света Литургия.
„Църквата Света Петка за мен е свързана с много мили спомени. Знам силата й и пожелавам на брезничани да я пазят, обичат и тачат, защото това е едно свято място, което помага и зарежда с доброта, надежда и вяра“. С тези думи се обърна към присъстващите миряни лидерът на ГЕРБ.
Свещи за здраве и успех в храма запалиха още народният представител д-р Александър Александров, лидерът на Жени ГЕРБ Ирена Соколова, кметът на „Изток“ Емил Костадинов, общинският координатор Лина Симеонова и председателят на ОбС-Брезник Виолета Младенова, общинските съветници от ПП ГЕРБ-Перник Любен Лазаров и Цветана Пиралкова.
Ирена Соколова изрази увереността си, че храмът ще бъде средище на духа, на радостта и любовта към Бога.
Святото място е с подменена покривна конструкция, направена му е хидроизолация и са поставени нови керемиди. Извършено е фугиране на камъните на фасадата на сградата и са укрепени основите на църквата.
В църквата е направен още ремонт на камбанарията. Мястото, върху което е построен храмът, се счита за лекувито и затова брезничани приемат Светицата за своя небесна покровителка.
Ремонтът на църквата „Св. Петка“ е сред още няколко проекта за ремонт, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири в общините Брезник и Трън, по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, на стойност 673 258 лева .

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име