НАЧАЛО Избори Кирил Ананиев: Най-добрата дългосрочна инвестиция е качественото образование

Кирил Ананиев: Най-добрата дългосрочна инвестиция е качественото образование

85
0
СПОДЕЛИ

„Най-добрата дългосрочна инвестиция е качественото образование. Ще се стараем да утвърдим учителската и преподавателската професия като професии с висок социален статус. Поетият ангажимент за удвояване на учителските възнаграждения е факт. Продължаваме да ги увеличаваме със скорост, изпреварваща вдигането на средната заплата, като се стараем да ги поддържаме на нива над 125% от средните за страната“. Това заяви министър Кирил Ананиев, който е водач на листата с кандидати за народни представители на коалиция ГЕРБ – СДС в Перник, на среща с директори на учебни заведения от областта.
В срещата взеха участие още двамата евродепутати Асим Адемов и Александър Йорданов и кандидатите от листата – Светослав Кирилов, инж. Емил Костадинов, Александър Александров, д-р Александър Александров, Стефан Маринов и Христина Георгиева. Всичките бяха единодушни, че образованието е в основата на просперитета на една държава, а учителят е най-важният фактор за доброто обучение.
„Положихме усилия за образователна интеграция на учениците от уязвими групи, с помощта на което включихме над 50 000 деца – и увеличихме средния обхват в системата от 92 на 95%. Инвестирахме в компютърна техника и в техника за електронно обучение в класните стаи. Финансирахме изграждането на модерни СТЕМ центрове“, посочи министър Ананиев.
По негови думи, започнатите реформи ще бъдат надградени. Бюджетната подкрепа ще бъде увеличена до 5% от БВП. При успешно изпълнение на управленската програма в края на мандата се очаква средната работна заплата за страната да бъде 2000 лв, а учителската 2500 лв.
„Няма да се откажем от образователните иновации във всички нива на системата. Образованието остава ключов приоритет за ПП ГЕРБ“, увери министърът на финансите.
Началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова сподели, че област Перник е сред първите по обхват на ученици в страната. Тя благодари на всички директори, с чиято помощ се съхранява образователната мрежа в региона и разбира се, изрази удовлетворение за увеличението на учителските заплати в мандата на правителството на ГЕРБ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име