НАЧАЛО ГЕРБ Милена Миланова: Резултатите от одитния доклад на общинското дружество „Жилфонд“ са показателни...

Милена Миланова: Резултатите от одитния доклад на общинското дружество „Жилфонд“ са показателни за това, когато не е упражняван контрол

95
0
СПОДЕЛИ

„Резултатите от одитния доклад на общинското дружество „Жилфонд“ са показателни за това, когато не е упражняван контрол от избрания контрольор на едно търговско дружество, какъв би бил ефектът. Това каза зам.-председателят на Общинския съвет адв. Милена Миланова на комисията „Бюджет, финанси и европроекти“.

На комисията всички гласуваха единодушно в началото на седмицата да бъде свикан председателски съвет за консултации за избор на нов управител на дружеството.

„Надявам се да се намери необходимия консенсус, защото наистина двете институции в лицето на кмета и Общинския съвет са тези, които са отговорни и за работниците в дружеството, и за парите на перничани, които с данъците си финансират дейността на „Жилфонд“, каза адв. Миланова.

По думите й, има драстични нарушения – засега все още със статута на административни такива.

„Ние ще вземем решение докладът да бъде изпратен на Прокуратура, защото нито аз, нито колегите сме съд и можем да преценим има ли извършени престъпления и злоупотреби в изключително големи размери“, заяви адв. Милена Миланова. Тя посочи, че когато се избира контрольор, механизмът на Общинския съвет да проследи какво се случа в търговското дружество е от отчета на неговия контрольор.

„Именно затова кметът на общината е инициирал одитен доклад за проверка на това дружество, защото е единственият орган, който може да възлага и той има и финансовия, и институционалния механизъм да провери дейността му. Нещо, което ОбС няма като механизъм, и може би трябва да се помисли за законодателни промени, за да може Общинският съвет да разполага и с такива средства“, смята адв. Миланова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име