НАЧАЛО Младежи Младежите от ГЕРБ Перник посетиха Брезник и се поклониха на героите от...

Младежите от ГЕРБ Перник посетиха Брезник и се поклониха на героите от 1885 г.

373
0
СПОДЕЛИ

Членове на младежката организация на ПП ГЕРБ в Перник се срещнаха със симпатизанти в гр. Брезник и използваха случая да се поклонят на паметника на героите от войната от 1885 г. Младежите се качиха и на местността Бърдото, където са били позициите по време на брезнишката битка с врага на Радомирския отряд командван от капитан Стефан Кисов на 6 ноември 1885 г.

Брезнищката битка е изиграла огромно значение за победата на главните ни сили при Сливница. Радомирския отряд на капитан Кисов, съставен от 1-ва и 2-ра дружина от 2-ри Струмски полк, 11-та, 13-та, 14-та, 15-та и 16-та рота от 3-ти бдински полк, Радомирската опълченска дружина, Конната чета водена от тогавашния депутат Ненко Хранов и Доброволческа чета на дядо Ильо воиводаp10104151705200909917052009100 – общо 1949 души, се сражават с вражеската Моравска дивизия командвана от полковник Топалович и съставена от два полка – 13 батальона, две планински батареи и един ескадрон или всичко 12 000 пехотинци, 120 конници и 24 оръдия.

След като става ясно, че главното сражение ще се състои при Сливница, Моравската дивизия се отправя натам. Радомирският отряд на капитан Кисов, първоначално е имал задача да спре врага при Батановци и да не му позволи да напредне към София, но получава заповед да нападне незабавно Моравската дивизия, която вече марширувала към Сливница. В текста на телеграмата до капитан Кисов се казва: „Заемете Брезник и задръжте противника на всяка цена. Ако неприятелят е заминал за Сливница, на­падайте го в тила, за да го задържите. Употребете всич­ките си сили и средства. От вашите удържания зависи съдбата на Сливнишката позиция и армията. Можем да загубим един отряд, но да спасим армията и Отечест­вото ни“.

Очевидно е, че в този критичен за България момент Главното командване отдава изключи­телно значение на този малоброен, но дързък отряд за решаване на стратегическата задача за отклоняване на Моравската дивизия от похода и към Сливнишката позиция. В този момент при Слив­ница нашите войски все още не са готови да посрещнат атаката на обединените три сръбски дивизии. В очер­талата се неимоверно сложна ситуация за България се разчита изключително на бойния дух на войниците от нашия отряд.

Капитан Кисов разполага войниците си на Бърдото при Брезник и напада врага точно в момента, в който неговите последни части напускат града по посока на Сливница. Внезапното нападение обърква противника и полковник Топалович, незнаейки какви сили го атакуват, контраатакува предпазливо с цялата си дивизия. Капитан Кисов дава заповед за отстъпление, но това отстъпление е толкова добре организирано, че врага е убеден, че му е устроена засада. Чак на другият ден Моравската дивизия поема към Сливница, но е вече късно. Забавянето и с цяло денонощие е фатално. В резултат на подвига на Радомирския отряд обстановката на Сливница коренно се променя. В този ден прииждащите от турската граница български военни части успяват да се съсредоточат и да стабилизират позицията. Фатално за противника се оказва закъснението на Моравската дивизия. Впоследствие сръбските дивизии са разбити и отхвърлени далеч от бойното поле. Пътят за постигане на историческата българска победа е открит.

Цената на този успех е много висока. На 6 ноември 1885 г. на бойното поле край Брезник загиват 99 души, ранени са над 100 бойци, а изчезналите са 116.

Поклон пред храбростта на дедите ни!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име