НАЧАЛО Мнения Те знаят, че си отиват

Те знаят, че си отиват

317
0
СПОДЕЛИ

В-к „Капитал“, бр 20, 22.05.2009

Една от порочните традиции в българската политика е окопаването на партиите във властта преди избори чрез назначаването на свои хора в агенции и ведомства. Тъй като повечето позиции са обвързани с мандати, които трудно могат да бъдат прекратени без промяна на закони, това е начинът партиите да удължат престоя си в администрацията и след края на тяхното управление.

Наслагването на парашутисти в ключови ведомства е вид защитна стратегия и инструмент за корупция. Защитна, защото следващото управление е принудено да се съобразява с наследените висши чиновници. Корупционна, защото повечето от държавните регулатори имат възможността да дирижират процесите в цели сектори от икономиката чрез раздаваните лицензи, разрешителни и санкции. Така отиващите си от властта партии си оставят „кранчета“ за финансиране, когато ще са в опозиция.

Тази седмица беше извършен истински десант в полето на държавната регулация – за един ден тройната коалиция успя да гласува 20 ключови позиции. Следващата седмица се очаква още половин дузина партийни протежета да бъдат трайно устроени във властта. На стендбай режим Сметната палата и Бюрото за контрол над подслушването.

В стремежа си да изцедят максималното от престоя във властта, БСП, НДСВ и ДПС стигнаха дотам да търгуват и поста на гуверньора на централната банка, чийто мандат изтича чак през октомври и по закон няма правна възможност изборът да бъде изтеглян толкова напред. Подобно незачитане на законите от самия законодателен орган не може да се определи по друг начин освен като безочие.

Това не е дело на партийни лидери, които се готвят за втори мандат, каквито заявки правят Станишев и Доган. Това е поведение на политици, които знаят, че си отиват.

За конкретните постове и спуснатите на тях парашутисти прочетете и другата статия от същия брой на в-к „Капитал“:

Последни поръчки, моля и/или разгледайте стената на срама.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име