НАЧАЛО ГЕРБ Безпринципните кадрови решения в МВР обезверяват и демотивират полицаите

Безпринципните кадрови решения в МВР обезверяват и демотивират полицаите

246
0
СПОДЕЛИ

Позиция на ПП ГЕРБ

Сред най-големите провали на управляващата политическа коалиция за последните четири години безспорно са “упражненията” на тема Министерство на вътрешните работи. Свидетели сме на управленски политики в Сектора за сигурност и обществен ред, които дори най-неподготвените и най-бездарните политически сили не биха си позволили: “реформа” през 2006 г. и “реформа на реформата” през 2008 г.! Резултатите от тези експерименти по “политически мениджмънт” в една от най-чувствителните сфери – системата за сигурност – са налице: силно изразено чувство на недоверие към полицията у българските граждани, съчетано с ескалираща демотивация за работа на полицейските служители.

Всичко това има за последица създаването на хранителна среда за развитие мащабите на престъпността по всички равнища: битова престъпност, организирана престъпност, корупция и т. н.

Едновременно с това политическото ръководство на МВР дава ход на поредни кадрови промени на всички нива на вътрешното ведомство, като в същото време не представя пред гражданското общество и особено пред състава на МВР принципните критерии, които ще спазва, когато предприема едно или друго уволнение или назначение. През последните седмици се наблюдават съвършено безпринципни уволнения на служители на МВР, които се намират в разцвета на професионалните си сили, само заради формалния критерий за добиване право на пенсия и по предложение на съответния началник. В големия брой от случаи става дума за служители в активна професионална възраст, които са подложени на унизителна светкавична процедура за уволнение, а на техни места се назначават временно лица без излагане на необходимите съображения! В същото време постове продължават да заемат лица на пенсионна възраст, чиито професионални качества са под съмнение.

Наред с това провежданият през последните години модел на кадрово развитие в кариерата претърпя пълен провал предвид предизвестените резултати от обявяваните конкурси за началнически постове и пълното профанизиране на конкурсните процедури, провеждани пред очите на хилядите служители на МВР. В това отношение единственият “конкурент” за безпринципна кадрова политика на вътрешното министрество е кадровата политика на Висшия съдебен съвет!

Кадровите сътресения в МВР са допълнителен импулс за обезверяване и демотивация на полицейските служители от различните нива. Това създава усещане и за кадрово инженерство, което има за цел да приюти на постове удобни за управляващата сега политическа класа лица без необходимия опит и качества, за сметка на изградени професионалисти.

Ето защо политическа партия ГЕРБ намира за необходимо да изрази своето безпокойство от активизирането на безпринципната кадрова политика на политическото ръководство на МВР в самия край на управленския мандат, като

Д Е К Л А Р И Р А :

1.     Призовава политическото ръководство да прекрати умножаващите се практики на безпринципни кадрови промени в МВР, без ясна концепция и критерии за подбор.

2.     Незабавно да бъдат преустановени каквито и да било структурни “реформи” във вътрешното министерство предвид ескалиращата демотивация на полицейските служители, поставяща под заплаха нормалното функциониране на системата, и предоставяне на възожност на следващата политическа сила, спечелила доверието на българските граждани на предстоящите избори, да предприеме своите политики и практики по управление на системата за сигурност и обществен ред.

ИЗПЪЛНИТЕЛНА КОМИСИЯ НА ПП ГЕРБ

ЕКСПЕРТНА КОМИСИЯ ПО ВЪТРЕШЕН РЕД И СИГУРНОСТ НА ПП ГЕРБ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име