НАЧАЛО ГЕРБ Интервю с oбщинският съветник от ГЕРБ в Перник Милена Миланова пред Агенция...

Интервю с oбщинският съветник от ГЕРБ в Перник Милена Миланова пред Агенция “Фокус”

315
0
СПОДЕЛИ

Milena_MilanovaФокус: Г-жо Миланова, какви отговори получихте от кмета на Община Перник – колко са неразплатените задължения на общината?
Милена Миланова: Отговори не получих, като изключим последната сесия на Общинския съвет, в която, много абстрактно, кметът ми отговори, че няма нищо тайно, че всички договори, които интересуват гражданите на нашата община, са качени на сайта. Това не е вярно – там има само информация от Агенцията за обществени поръчки. Няма ги тези договори, няма дати, няма страни, няма цени по тях.
Това, което ме тревожи, е една констатация на Националното сдружение на Общините в Република България, в която се казва, че към 1 март общините с пари под запор са били 42 от общо 264.
Фокус: Перник сред тях ли е?
Милена Миланова: Не мога да кажа, защото нямам такава информация. Абсурдно звучи.
Фокус: Възможно ли е общинските съветници да нямат такава информация?
Милена Миланова: Напълно възможно е. Аз мога само да предполагам и го правя публично, за да имат информация и нашите съграждани – каква е стойността на бюджетния дефицит към месец март. Последните шест милиона лева са натрупани само за няколко месеца от 2010 година.
Фокус: Каква е стойността на бюджетния дефицит в Община Перник към март?
Милена Миланова: 12 милиона лева към месец март.
Фокус: Как се е движил бюджетният дефицит през миналата и по-миналата година, може ли да се направи сравнение?
Милена Миланова: Около шест милиона лева бяха към средата на миналата година. Така че – основателни са притесненията ни. И не случайно цитирам НСОРБ, защото към 8 май 2011 година има две общини с блокирани сметки, а тяхната прогноза е, че в близките месеци има 80 % вероятност още 40 общини в България да бъдат с наложени запори върху сметките.
Фокус: И членовете на Общинския съвет в Перник не знаете дали това може да се случи с Община Перник?
Милена Миланова: Аз съм в много голяма степен убедена, че това ще се случи, защото ние вече имахме наложен запор върху сметките и по този повод беше едно от първите ми питания.
Фокус: Откъде се е натрупал 12 милиона лева бюджетен дефицит?
Милена Миланова: Това са неразплатени вземания по сключени от кмета договори, които са финансово необезпечени. Тези 12 милиона лева са по договори и анекси, сключени към тях. Ние нямаме информация за самите договори, като изключим тази, която можем да почерпим от Агенцията за обществени поръчки, още по-малко – за анексите към договорите, които са сключени, по един или друг повод.
Фокус: Може ли да се каже тогава, че еднолично се управлява общината, щом Общинският съвет няма тази информация?
Милена Миланова: Еднолично е твърде сериозно; кметът работи с екип. В крайна сметка решенията би трябвало да ги взима точно нашият кмет; подписите върху тези договори са на кмета. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация, и това съм го заявявала нееднократно, включително – и на сесиите на Общинския съвет: кметът има задължение в тридневен срок да информира Общинския съвет за договорите и анексите, сключени въз основа на решения на този Общински съвет.
Фокус: Кога за последно са Ви информирали за такъв договор?
Милена Миланова: Аз нямам нито една информация за такъв договор. Направих си труда да ровя в сайта на общината – колкото и абсурдно да звучи, за да открия там информация, която препраща към Агенцията за обществени поръчки. Смятам, че всеки един от всички 41 общински съветници, трябва да има тази информация, особено при тревожните данни и след промяната на правомощията – всички взискатели да събират принудително от общините. В крайна сметка – наш ангажимент е да се грижим за имуществото на тази община. Всеки един взискател има право буквално всяка минута да вземе изпълнителен лист, да образува изпълнително дело, и принудително да започне да събира от нашата община. Всеки лев от тези 12 милиона, може да струва на общината запор върху сметки. Ако това се случи, остават без храна детски градини, остават затворени училища… Затова настояваме в питанията си и с тази информация трябва да започва всяка сесия на Общинския съвет: да се каже какви са задълженията на общината; да се спре сключването на всеки договор, който е финансово необезпечен, защото бюджетът на общината е като семейният бюджет; той се формира на базата на реални приходи, не е имагинерно понятие. По тази причина групата общински съветници от ГЕРБ не подкрепиха проектобюджета, гласуван март месец.
Фокус: Т.е. – Вашата тревога идва от това, че заради тези 12 милиона лева задължения на общината, може да бъде наложен запор върху нейните сметки, и тя да не може да се разплаща в бъдеще?
Милена Миланова: Тя при всички случаи няма да може да се разплаща; такъв запор вече беше наложен през февруари. Но може би ежедневно се сключват нови и нови договори. Извинявайте за сравнението, но когато аз нямам пари, не си поръчвам нова холна гарнитура.
Фокус: Колко пъти сте питали кмета на общината за договорите, които сключва?
Милена Миланова: Два пъти или три пъти, най-малко, плюс постоянните ми питания на комисии. Не мога да разбера, защо е толкова голяма тайна, и не мога да разбера – колко точно тежи една такава отговорност. За мен това е безотговорно отношение към обществени пари – обществени средства. Ако един договор е сключен на стойност 10 000 лева по ред причини може да бъде анексиран и вече да ни струва 20 000 лева. Но аз това не го знам. За мен е редно и естествено, този кмет да започва с ежемесечен отчет – за месец април – сключени такива и такива договори, на такава стойност и ще бъде разплатен със средства, които се предвиждат от…
Фокус:
Т.е. смятате, че кметът трябва да дава ежемесечен отчет за договорите, които общината е сключила?
Милена Миланова: Което е компромис, защото съгласно закона, тя има тридневен срок, в който е длъжна да предостави тази информация. Но и ежемесечно пак е някакъв компромис. Аз очаквам още утре да имаме наложен запор върху сметките на общината – тези хора са изработили по един или друг начин парите, които им се дължат.
Фокус: Може ли да фалира общината?
Милена Миланова: Защо да не може – смятате ли, че отнякъде може да се извадят 12 или 15 милиона лева, колкото е дългът, и да се плати.
Фокус: Защо смятате, че се крие тази информация?
Милена Миланова: Защото не съм получила никакъв отговор.
Фокус: Колегите Ви от БСП този факт не ги ли тревожи – обсъждали ли сте това с тях?
Милена Миланова: Колегите от БСП смятат кмета си за достатъчно разумен и там диалогът е много труден. Последното, което успяха да направят, за мой срам, е да не изпратим свой представител на Общото събрание на едно акционерно дружество. Това ме изуми; предполагам, че всеки има някакви политически решения, които отразява чрез гласуването си, но има неща, които са важни и там няма място за политическа заигравка. Такъв е случаят с нашия бюджет и нашите задължения.
Фокус: Кога ще има заседание на Общинския съвет в Перник и там ще подновите ли питанията си?
Милена Миланова: При всички случаи, даже обмисляме да внесем докладна или да излезем с декларация (още не сме уточнили формата), с която да поискаме Общинският съвет да наложи забрана върху сключването на финансово необезпечени договори. Няма да се откажем. Това не може да са еднолични решения, не са лични пари и не може да се разчита до безкрай на добрата воля на хора от средния бизнес, да се отлага разплащането на задълженията.
Фокус: Практика ли е да се сключват финансово необезпечени договори?
Милена Миланова: На фона на 12-те милиона дълг, очевидно е практика. Това е една порочна тенденция. До момента, в който общината можеше да разплаща когато и както прецени, проблем за перничани не е имало – прави се бюджетът, кметът преценява кога, къде и как ще разплаща. Нямаше възможност за принудителни събирания на вземанията. С изменението на текста в Гражданско-процесуалния кодекс относно правото на взискателите да събират принудително от общините своите вземания, ние сме поставени ежедневно в риск – да фалира нашата община. Ние тези пари ги нямаме.
Фокус: Предстоят местни избори – това означава ли, че новото ръководство на Община Перник ще наследи тези задължения 12 милиона лева?
Милена Миланова: Те ще бъдат в пъти повече, ако не съумеем да дадем гласност и да се справим с този проблем. Личните ми прогнози биха били следните: ако някой друг, дай Боже – ГЕРБ спечели този пост, от датата, на която новият кмет поеме поста, от следващия ден ще има наложени запори. Това премиерът ни го изживя – и до ден-днешен разбира за някакви договори и скрити анекси, това очаква и новият кмет. Но аз не допускам, че всички тези хора, които чакат пари от тази община, ще имат добрината да чакат октомври.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име