НАЧАЛО ГЕРБ Министърът по управление на средствата от ЕС проведе среща с представители на...

Министърът по управление на средствата от ЕС проведе среща с представители на бизнеса в Перник

146
0
СПОДЕЛИ

SL373531По покана на областния управител Иво Петров и народните представители Ирена Соколова, Владислав Димитров и Петър Петров, министър Томислав Донев посети Перник и се срещна с предприемачи и представители на бизнеса.
Министърът презентира новите проектни програми и планираните промени. Разясни актуалното състояние на реализиращите се проекти, възможностите за кандидатстване и сумите, договорени по Оперативните програми. Отговори на актуални въпроси, сподели мнения, даде насоки и посочи възможности за получаване на безвъзмездна финансова подкрепа от ЕС.
Томислав Дончев заяви, че от 15,6 млрд. до сега са договорени около 45%, което е стабилен и надежден фактор, както и че всяко второ съоръжение, купено или построено, е благодарение на европейските средства.
Стана ясно, че от седемте Оперативни програми, най-мащабна е ОП “Транспорт”, осигуряваща средства за транспорт и железници. Развитието на сектор железници е оптимално и там са договорени вече 78%. Най-големият, реализиращ се проект касае жп линията София-Бургас. Министърът обеща, че скоро до Бургас ще се стига с влак за 3 – 3 ½ часа, което ще е голям приоритет за железниците, спрямо автомобилите, а това доближава България до европейските държави. В момента има необходимост и от нови локомотиви, които ще се движат по посочения маршрут със средна скорост 160 км/ч, с изключение на планинските райони, където скоростта на влака ще е около 100-120 км/ч.
Освен промени в Закона за обществените поръчки, по думите на министър Дончев, се готви и намаляване броя на Оперативните програми, който от 7 ще се сведе до 5. Планира се и създаване на центрове, осигуряващи компетентна информация и консултация по условията и възможностите за кандидатстване по европейски проекти. Вече ще има 28 информационни центъра във всички областни градове, където трима компетентни специалисти ще указват насоки и възможности за кандидатстване, и ще отговарят на актуални въпроси.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име