НАЧАЛО ГЕРБ Бойко Борисов като склад за червени точки

Бойко Борисов като склад за червени точки

185
0
СПОДЕЛИ

trydПреди няколко дни независимият от политическите изкушения на времето и дребните партийни сметки Петко Бочаров заяви пред Нова телевизия, че никога в България не е имало такова ускорение напред, както при управлението на ГЕРБ. За разлика от много анализатори и политолози, които са “в играта”, старият журналист открито каза това, което мисли, а не това, което трябва. Според “Галъп” два месеца преди изборите тенденцията на спад в рейтинга на ГЕРБ е спряла, трендът е нагоре и разликата с БСП отново е около 10%.

Изглежда всички прогнози на яростните противници на “пожарникаря”, че управляващите дори няма да изкарат и мандата си, ще се окажат силно преувеличени. Те просто успяха да обърнат мача в началото на второто полувреме.

Независимо кое име ще посочат ГЕРБ за кандидат-президент, кмет на София и на други градове, фактическият реален играч на терена се казва Бойко Борисов. С всекидневните си изяви премиерът сам води голяма част от предизборната борба на партията си на всички фронтове – от мястото на “Дондуков” 2 до последния селски кмет. В този смисъл ще бъдат прави ония, които твърдят, че Бойко ще играе за държавен глава, защото и без пряко участие той в най-голяма степен ще спечели изборите.

Нищо че кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев още не е обявен. При царя през 2001 г. необявените и неизвестни водачи на листи от НДСВ печелеха в социологическите сондажи пред останалите и отляво, и от дясно. Името нямаше никакво значение. Важното бе, че ще бъде човек, излъчен и одобрен от царя.

В момента положението е доста по-различно, защото имаме две годиниреално управление с неизбежните негативи, но отново всички гледат поведението и избора на водача си. Стига кандидатите да са издигнати от ГЕРБ, а ГЕРБ е Бойко Борисов.

Въпреки рисковете от обвинения в популизъм с вроденото си чувство за правилно медийно поведение премиерът отново избра най-верния подход – всекидневни срещи с хора, откриване на обекти, присъствие на значими събития. Всъщност нищо ново – точно така постъпваше и като главен секретар – присъстваше на всяко престъпление заедно с телевизионните камери. Личният му рейтинг е по-висок от този на партията и според водещи социолози прелива доверие в самите ГЕРБ. С непрекъснатите си обиколки из страната Борисов се превръща в нещо като склад за червени точки, които прехвърля на кандидатите за различни постове.

Необективно ще бъде да не признаем личните качества на фаворитите за президентския пост и градоначалника на София Плевнелиев и Йорданка Фандъкова. Това показва, че къса или дълга, за скамейката се намират подходящите хора. Интересното е, че и двамата приеха неговото поведение, което показва добре обмислена и печеливша стратегия. Йорданка Фандъкова през ден е по мостове и булеварди и обяснява усвояването на евросредства, а Плевнелиев с всяка своя изява показва “Аз строя” и само споменаването на магазина на “Икеа” струва колкото три стандартни предизборни митинга. Изобщо оказа се, че асфалтът може да не се яде, но храни.

Рязането на лентички предизвика остри иронични критики от опозицията, но накрая се оказа, че се харесва на голяма част от избирателите. Няма никакво съмнение, че действайки като премиер, Борисов използва служебното си положение за утвърждаване на позициите на ГЕРБ. Но както признават и от БСП – “и ние правехме същото” и понеже е в реда на играта, няма упреци или критики. Друг е въпросът дали трябва да се лети в един ден от Варна до София за турнира по художествена гимнастика и после бегом обратно до “Евксиноград” за сватбата на Николай Младенов. Но това се прощава, когато новата спортна зала пращи по шевовете от зрители, играят се турнир след турнир, от Симеоново до “Бъкстон” се стига за 5-6 минути, до Перник – за 20, а до 15 септември ще се отвори и многолентовият път до “Младост”.

Ако ГЕРБ спечели президентските избори, който и да стане държавен глава, истинският президент ще си бъде Бойко Борисов. Ако ГЕРБ спечелят София, Варна и още няколко големи областни града, ще могат да се поздравят и като победители на местните избори. Друг е въпросът за опасностите от преяждането с власт.

Вярно е, че Бойко е едноличен лидер, но успя да създаде и запази партията, увеличава поддръжниците си в парламента и произвежда нови политици. Въпреки всички несъвършенства на управлението засега алтернатива няма, защото никакви предсрочни избори не могат да станат без водещото участие на ГЕРБ и могат да доведат най-много до спорна коалиция. А коалициите с Костов или Сидеров са рискована работа.

Фактът е, че ГЕРБ е лидерска партия (такива са и ДСБ и РЗС и Атака и най-вече ДПС), но хората имат доверие на лидера и ако сега изобщо може да се говори за протестен вот, той е хилав в сравнение с негодуванието през 2001 г. при царя и през 2009-а, когато ГЕРБ помете БСП и тройната коалиция.

Впрочем българинът винаги е искал еднолично управление и твърда ръка. Прекалената демокрация в най-бедната и особено корумпирана държава в Европа понякога може и да навреди, както прекалената свобода преминава в слободия.

Аз съм готов да се обзаложа, че и след 4 септември, когато стане известно името на кандидата на ГЕРБ за президент, основната фигура ще продължи да бъде Бойко Борисов. И така до последния селски кмет.

Но това е само външната страна на въпроса. Сърцевината е, че всъщност Борисов играе за втори мандат.

Евгени ПЕТРОВ,

Медия: вестник ,,Труд’’

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име