НАЧАЛО ГЕРБ За цената на тока и Станишевите кърлежи

За цената на тока и Станишевите кърлежи

308
0
СПОДЕЛИ

images-Петър ПетровЦената на тока разпали гражданските протести. Няколко са причините за нейния размер: На първо място – създадените и ревниво пазени от Тройната коалиция монополи. На второ – моделът по който се формира тя – измислен и наложен в този си вид, за да е в полза на определени играчи на енергийното поле (със сигурност срещу тлъсти комисионни). Има и други, широко дискутирани в обществото.

Оказа се, обаче, че има още една, незабелязана досега. Тези дни министър Делян Добрев възкликна „Абсурдно е ЕРП-тата да дават по 6 милиона лева за фактури на месец“.

Всъщност от какво може да идват тези разходи? Хартията и принтерния тонер качват няколко стотинки. Остават тези за доставка на фактурите по домовете на абонатите. Когато погледнеш плика, в който пристига фактурата на ЧЕЗ, виждаш, че тя не е доставена от „Български пощи“ а от частна куриерска фирма M&BM Express. Връщайки се назад във времето човек лесно може да установи, че M&BM Express поемат тази задача в края на 2007, началото на 2008.

И тук става интересно. Когато се разровиш в Търговския регистър установяваш, че тогава, в края на 2007 една фирма придобива отначало 20% дялово участие в M&BM Express, а по-късно ги увеличава на 25%.  След парламентарните избори през 2009, в късната есен, тази фирма „отлита“внезапно, както внезапно се е и появила.

Коя е фирмата? Добре познатата Кей Ем Консултинг – собственост на Росен Карадимов*, любимият съветник на премиера Станишев. Фирмата е добре позната от комисията „Хохегер“, когато името й изплува. Тогава една госпожа Моника, държаща да я наричат Йосифова, заяви, че не познава такава фирма, а по-късно се оказа, че само за една година, по време на Тройната коалиция е превела по сметките й ПОЛОВИН МИЛИОН лв. Отделно, около 200 000 директно на Карадимов, с когото тя, разбира се, нямала никакви бизнес отношения.

Какво се получава? Всички, които сме мислели, че си плащаме тока, сме пълнели касичката на бившия комсомолски секретар и настоящ сив кардинал в БСП.  А оттам вероятно и партийната каса на партията столетница. Човек лесно може да си направи сметка какви пари на данъкоплатеца са били изсмуквани в частна/партийна полза като приеме, че фирмата е работела с 20% печалба.

За да е по-пълна картината трябва да се каже още нещо. Проверката дали този номер не е приложен и на друго място показа, че бившият премиерски съветник (на граждански договор) е осигурил още един договор на M&BM Express – този път с БТК. Върхът на сладоледа, обаче, е фактът, че и писмата на НАП до данъкоплатците също се доставят от M&BM Express. Коментарът къде отиват парите на гражданите за данъци е излишен.

След загубата на парламентарните избори очевидно Карадимов се е уплашил и е предпочел да замаскира присъствието си в M&BM Express. Казвам да замаскира, а не да се махне оттам, защото след като се е сдобил с такава златна кокошка, да я зареже е невероятно.

И така: Оказва се че схемата „Батко и братко“ е едно бледо копие, разигравано на твърде ниско ниво, в сравнение с номерата прилагани от кръга Станишев на най-високо. Всъщност злоупотребата с власт, облагодетелстването от нея, лошите практики, корупцията са се разхождали свободно из коридорите на МС, дори са влизали всеки ден в кабинета на другаря Станишев.

Сега става ясно защо така яростно някои искат да се завърнат във властта. На всяка цена. За да заличат следите от безобразията си и отново да започнат да смучат. Наскоро в една от петъчните си проповеди в парламента Станишев заяви към ГЕРБ: „Не се управлява така!“ От горния пример разбираме как се е управлявало и как искат да управляват пак на Позитано.

Но няма да стане.

Петър Петров

Народен представител от ПГ на ПП ГЕРБ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име