НАЧАЛО ГЕРБ Д-р Церовска издейства високо технологична апараратура за образна диагностика на стойност 1...

Д-р Церовска издейства високо технологична апараратура за образна диагностика на стойност 1 млн. лв.

299
0
СПОДЕЛИ

P3114263Към апаратурата е изградена и ПАКС система за архивиране на образи,

която позволява съхраняване на досиетата с изследванията на пациентите с оглед проследяването на развитието на заболяването. Здравният министър откри и нова зала за изписване на новородени и раздаде подаръци на трите изписани бебета.
Високотехнологичната апаратура за образна диагностика на стойност 1 000 000 лв. е осигурена със средства, отпуснати от МЗ. След проведената обществена поръчка за закупуване на компютърния томограф са спестени 400 000 лв., които ще бъдат инвестирани за доставка на медицинска апаратура, включваща литотриптер за урология, два дихателни апарата за реанимация, ендоскопска апаратура за АГ отделение и пациентни монитори.

Здравният министър съобщи, че за 2013 г. МЗ е осигурило за болницата в Перник още 100 000 лв. за ремонт на Вътрешното отделение. На брифинг пред медиите Десислава Атанасова направи равносметка на постигнатото от МБАЛ „Рахила Ангелова” – Перник в периода 2009-2012 г. като подчерта, че благодарение на доброто сътрудничество между МЗ и лечебното заведение са ремонтирани и реконструирани редица структури – Хирургично отделение, Кръвната банка, Детското отделение, кабинет за компютърен томограф, зала „В” в Акушеро-гинекологично отделение, отделение по хемодиализа. Нови придобивки са и откритите зала за хемодиализа и нова гипсовъчна зала в отделението по травматология. През периода е закупено и голямо количество съвременна медицинска апаратура: офталмологична система в очно отделение; колони за централна реанимация; биопсичен инструмент за урология; дигитален рентгенов апарат; компютърен томограф; видеоколоноскоп. За Вътрешно отделение са осигурени електронож, ехограф с доплер, респиратор, пациентни монитори, ехокардиограф. На територията на болницата е изградена и нова автоматична телефонна централа. Инвестициите са осигурени със собствени средства и с капиталови средства от Министерство на здравеопазването. „С умения, воля и упоритост ръководството на болницата създаде максимално добри и съвременни условия за лечение, съответстващи на равнището на добрата медицинска практика“, каза министър Десислава Атанасова и добави, че с модернизирането на болницата ще се гарантират най-добрите условия за профилактика, диагностика и лечение на пациентите.

Правейки своеобразен отчет за дейността си през изминалата почти една година от поемането на поста на здравен министър, Десислава Атанасова посочи като успешни стъпките в посока на премахването на лимита за лечението на деца, ускоряването на реализацията на европейските програми, стартиращият проект с европейско финансиране „Спри и се прегледай“ за своевременна диагностика и превенция на три локации на онкологични заболявания, проектът за обучение на работещите в спешна помощ ПУЛСС, както и осигуряването на по-широки възможности за специализации на млади лекари. Според здравния министър в оставка приоритетно място до края на годината се пада на финализирането на проектите по Средносрочната рамкова инвестиционна програма с финансиране от 148 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“, както и изпълнението на дейностите по проекта „Спри и се прегледай“.На откриването на новите придобивки в МБАЛ“Р.Ангелова“ присъства областния координатор на ПП ГЕРБ-инж.Иво Петров.

P3114250P3114262

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име