НАЧАЛО ГЕРБ Ирена Соколова: Децата ни са интелигентни и умни, но не получават практически...

Ирена Соколова: Децата ни са интелигентни и умни, но не получават практически умения да се реализират

209
0
СПОДЕЛИ

images6Ирена Соколова, кандидат-народен представител за 42-то НС от листата на ПП ГЕРБ в Пернишки избирателен район, в интервю за Радио „Фокус“

Водещ: Г-жо Соколова, какво най-често споделят гражданите по време на предизборните срещи, които провеждате? Какво споделят с вас, има ли неща, които вие научвате от тях?
Ирена Соколова: Да. Научваме онова, което те имат като очаквания, като надежди и желания. По отношение на изборната кампания, аз почти не правя разлика между ежедневната работа, когато бях допреди месец в Народно събрание и сега, защото нашата работа е била – до обяд в Народно събрание, след това в комисиите и след това навсякъде в региона. Събота, неделя, понеделник и вторник преминаваха точно по начина, по който и сега тече предизборната кампания – срещи, непрекъснати разговори, приемни. Едно и също е. Може би очакването сега е по-голямо, защото сме на прага на нов старт.
Водещ: Вие бяхте член на образователната комисия, имате поглед върху темата „Образование”. Каква е вашата визия – от тук нататък какво трябва да се промени в образователната ни система? Използвам повода, че разговаряме, за да припомня думите на Диана Костадинова – вицепремиер и министър на труда и социалната политика в служебното правителство, която изрази мнение, че най-големият проблем за България в момента не е бедността, защото тя не е от вчера и не е отпреди 2 или 3 години. България винаги е стояла някъде много надолу по отношение на доходи в Европейския съюз (ЕС), но според нея именно образованието е това, което трябва да бъде променено, за да отговори на изискванията на времето, а оттам да бъде променено и съотношението между работещи и безработни и доходи на населението. Каква е вашата визия за развитието на образованието ни?
Ирена Соколова: Абсолютно съм съгласна с това, което казва госпожа Костадинова. Нашето образование има нужда от това да бъде много точно фокусирано върху нуждите на регионите и на страната ни. Ние имаме едно многомащабно и всеобхватно образование, което дава много теоретични знания. Децата ни са интелигентни и умни, те могат да разкажат много неща за света и за страната си. Но заедно с това не получават практически умения да се адаптират и да се реализират веднага в средата, на място. За пример ще дам децата в Америка, които в 8-ми клас се научват да попълват данъчната си декларация и да правят бюджет на семейството. Това, към което се стремяхме и в миналия парламент, знаете че не ни достигна 1 седмица, за да приемем вече готовия и много широко обсъден Закон за предучилищно и училищно образование. Това, което беше заложено в него е именно фокусиране на цялостното знание около това да се изграждат умения у учениците – да се изразяват, да пишат, да проявяват грамотността си, да се адаптират в сложни ситуации и да могат да изразяват себе си по най-добрия начин. Това, за което всъщност ни служи образованието. Науката е другият сериозен приоритет, на който ще обърна внимание. Уви, през предишния мандат заради намалението и на парите, които бяха от БВП за образование, наука и заради това, че никога досега България не е имала ОП „Наука”, не можахме да застанем на подобаващото си място, защото отново, подобно както в средното образование, имаме блестящи учени, които намират себе си и се реализират на Запад много чест или продуктът им отива някъде другаде, а не можем да създадем подобаващата инфраструктура тук и всичко необходимо, така че научният принос и патентът да донесе принадена стойност за България, и много престиж, защото имаме прекрасни учени.
Водещ: Споменахте Закона за предучилищното и училищно образование, който беше много широко дебатиран, но сякаш повече се чу гласа на хората, които не приемат поправките в този закон или поне новите моменти, свързани със задължителното обучение на четиригодишните деца. След това, разбира се, се чуха и много мнения, които пък бяха в подкрепа на този закон.
Ирена Соколова: Да.
Водещ: И сега също се чуват мнения, че този закон е трябвало да бъде приет навреме, защото неговото забавяне отново създава проблеми, тъй като в него се съдържат и много положителни елементи. Но що се отнася до задължителното образование за четиригодишните, подлежи ли темата на преразглеждане в 42-то НС.
Ирена Соколова: То не беше образование, то беше посещение в детска градина.
Водещ: Да.
Ирена Соколова: Целта на това задължително включване в обучителни и възпитателни мерки на четиригодишните целеше е да намали процентът на неграмотност и социална изолация на онази група деца, които почти никога не достигат до детската градина. И тук в никакъв случай да не бъда разбрана погрешно, че това са деца от малцинствено или ромско население. Има една голяма група деца, които имат увреждания, родителите много често ги крият вкъщи до започването на първи клас по различни причини. Когато обаче рано, навреме и още на три-четири годишна възраст бъде диагностициран проблемът и съответно към него се подходи терапевтично, тогава той много често се повлиява и то много добре. Законът беше повече от добър. Не го казвам, защото съм участвала в писането му, а защото в писането му участваха 78 неправителствени организации, всички заинтересовани страни – учителската гилдия, директори, синдикати, инвалидите, Български хелзинкски комитет, организации – правителствени и неправителствени, всички, които дадоха своите бележки, дадоха своите препоръки, дадоха своите досегашни възгледи за това как образованието трябва да се структурира. Имаше, както казахте и вие, няколко възгласа за това защо да тръгват задължително четиригодишните. Стана ясно накрая, че задължителността е по отношение на това държавата да осигури възможност, а родителят, ако желае може да отглежда детето си вкъщи и да го обучава, но съответно трябва да е споделил в детската градина, която е в района или която той избере, за това, че има четиригодишно дете и то трябва да има методика, по която да се остойностява и да се гледа неговото развитие – дали е в в нормата, какво трябва да знае на четиригодишна възраст, какво трябва да знае на четири години и шест месеца. Това са задължителни изисквания, ако искаме да имаме грамотна и здрава нация.
Водещ: Ще успее ли този закон, ако бъде приет в този вид, в който е сега, да отговори на очакването за обвързване на образованието с пазара на труда?
Ирена Соколова: О, това е огромното ни желание. Може би пропуснах да кажа, че бизнес-организациите също се включиха в изработването на закона. Отделно от това ще имаме и Закон за професионалното образование. Обвързваме предлаганите професии и специалности, които са в професионалните гимназии с потребностите на бизнеса. Бизнесът участва в изработването на учебните програми. Практиките и стажовете, които се залагат за учениците и студентите, са в реална работна среда. Въвеждаме т.нар. дуална система на професионално образование, в която има възможност ученикът в последствие и студентът да могат да работят и на територията на учебното си заведение, съответно да се обучават там и да прилагат знанието веднага в реална работна среда. Националните програми, които са за финансиране на ученически и студентски учебни компании, стажове и практики – знаете, че 90 милиона има в тази програма. Много засилено беше участието на работодателите и работодателските организации, признати международни експерти в оценяването на висшите училища и на техните програми, което е следващата стъпка. Защото когато говорим за професионално образование, в никакъв случай не можем да изолираме някое от звената – средното училище, висшето училище и бизнеса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име