НАЧАЛО ГЕРБ Делян Добрев: Реалната възможност пред страната ни при съхранена стабилност е икономически...

Делян Добрев: Реалната възможност пред страната ни при съхранена стабилност е икономически растеж от 4% годишно

253
0
СПОДЕЛИ

P5074787„При адекватно използване на европейските пари, при съхраняване на разума, стабилността и балансирания бюджет, ако държавата тежи по-малко на бизнеса и ако няма големи катастрофи, реалната възможност пред България е растеж на икономиката от 4 или малко над 4% годишно. Други пътища няма. Останалото са фантасмагорични обещания”. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ за пернишка област Делян Добрев по време на дискусия с перничани и хората от останалите общини в областта. Единствената другата възможност – теглене на кредит от държавата, Добрев определи като неморална спрямо децата и тяхното бъдеще. По думите му кредит би могъл да се вземе единствено за образование и инфраструктура, защото тези, които ще връщат дълга, ще имат полза от тях. „Иначе за страна, в която работят 2,1 милиона души, а живеят 7 милиона, в която производителността на труда е половината от европейската, в която БВП е едва 45% от средното за Европа, да говорим, че за 1-2 години ще станем по-богати и то на база преразпределение на пари от държавата, е пълна и тотална утопия”, каза още водачът на листата на ПП ГЕРБ-Перник Делян Добрев.

Той беше категоричен, че до 2020 г. европейските пари ще останат основният стимулатор на растежа и инвестиционен ресурс, затова на национално ниво трябва да има екип, който да може професионално, бързо и безопасно да управлява тази сложна система. По думите му всеки загубен ден от тази година може да нанесе щети, от които страната ще страда до 2020 година. Той припомни, че към момента 60% от всичко, което се строи, е с европейски пари.Делян Добрев обаче уточни, че европейските пари не са панацея и че те могат да бъдат „добавката към горивото, което да кара двигателя да работи по-добре”. По думите му пътят за постигането на голямата цел – нови работни места, заетост и по-високи социални плащания, минава единствено през растеж на икономиката и инвестиции. Според Делян Добрев за постигането на тази цел трябва да се съхрани финансовата стабилност и ниската данъчна тежест. „Бизнесът трябва да диша. Преди държавата да реши как да му помага, трябва да реши как да не му пречи”, каза Добрев. Той обясни, че това може да стане с редуциране на регулаторните режими и намаляване на административната тежест по отношение на бизнеса. Водачът на листата на ГЕРБ-Перник Делян Добрев се ангажира и с бързо възстановяване на ДДС на изрядните фирми, в едноседмичен срок. Като решение на другата голяма болка на бизнеса – квалификацията на работната ръка, той предложи въвеждането на дуалната система, която осигурява тясна връзка между икономиката и образованието и при която учениците от горните курсове се обучават по специалността си в предприятията чрез стажове и професионални практики.

„Икономическият алгоритъм за по-добро бъдеще на област Перник не е по-различен от този, които е предписан на национално ниво”, заяви Делян Добрев. Като най-важни условия за развитието на областта той открои необходимостта от проява на разум, спазване на стабилност, подобряване на инфраструктурата, наличие на добре работещи публични институции. По думите му сериозен потенциал се крие и в мерките за съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на селищата в областта като една от сферите за стимулиране на бизнеса и привличане на инвестиции. Според Добрев най-голямата битка трябва да бъде за преодоляване на отрицателните демографски характеристики. „Това ще е войната на столетието, не само за регион Перник , но и за страната, че дори и за Европа – войната за привличане и задържане на квалифицирани хора”, каза Делян Добрев . Той уточни, че в тази битка няма готови алгоритми, а трябва да търсят новите решения, макар и спорни. „Примерно в стремежа за привличане на млади специалисти, защо да не се строят и предлагат жилища, под наем, на ниски цени”, предложи Делян Добрев.

В заключение по отношение на досегашните си срещи с хората от областта Делян Добрев коментира: „Често ме питат какво ще обещая. Знам, че днес е модерно да се рисуват чудеса, но аз не мога. Днес мога да обещая само, че ако работим заедно, ще има резултати. Мога да обещая, че ако сме умни и бързи, ще има много възможности, които да се използват. И наред с всичко казано в сферата на икономиката и инфраструктурата, голямата цел е да събудим предприемаческия дух и да влагаме енергията си в работа. Защото благосъстоянието зависи не от късмета, не от държавата или от общината. Благосъстоянието зависи от сърцето, ума и ръцете”,категоричен бе водачът на листата на ПП ГЕРБ-Перник Делян Добрев

P5074786

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име