НАЧАЛО ГЕРБ Ирена Соколова –Управляващите да се вслушат в гласа на МВФ

Ирена Соколова –Управляващите да се вслушат в гласа на МВФ

286
0
СПОДЕЛИ

P8205110Актуализация на бюджета е неприемлива, непрозрачно направена, несъобразена с времето и нуждите. При актуализация значително ще се увеличи дългът, който държавата ще трябва да поеме. Правителството на г-н Орешарски увеличава дълга  за да правят безконтролни текущи разходи.Това каза народният представител от ПП ГЕРБ-Перник Ирена Соколова на пресконференция днес.Такава стъпка според нея е уместна,  ако чрез увеличаване на дълга се откриват работни места, инвестира се в икономика и се гарантира растеж. Увеличаването на дефицита и задлъжнялостта създадена по този начин е безотговорна стъпка , както спрямо нас така и спрямо бъдещите поколения,добави народният представител от ГЕРБ-Перник.

По думите на г-жа Соколова актуализацията на държавния бюджет става в ден, в който официалната статистика на Министерство на финансите показва, че бюджетът за 2013 г. се движи с темповете, с които се е движил и през предходната година и се реализира излишък, съпоставим с предходната година, макар и малко по-малък. Приходите за първите пет месеца за 2013 г. изпреварват със 792 милиона лева приходите от миналата година – това са над 7,2 процента.
Това е значителен темп, който не дава основание за прибързани мерки по отношение актуализация на бюджета, защото няма мерки за борба със сивата икономика и намаляване на контрабандата, както и за оптимизиране на работата на приходните администрации.
„Ние от ГЕРБ многократно заявихме, че тази актуализация на държавния бюджет е ненужна, без аргументи, без задълбочен анализ. Ветото на президента Росен Плевнелиев даде възможност да направим някои промени в предложената актуализация, затова и предложихме по време на извънредното заседание 150 млн. лв. социален пакет, 24,4 млн. лв. да отидат за допълнителни мерки, които да стимулират наемането на млади хора до 29 годишна възраст, но това не се случи. Сега предвидените средства за социални плащания са само 4% от целия милиард.Това заяви народният представител Ирена Соколова и допълни,че лидерът на ГЕРБ-Бойко Борисов още преди време е предупредил че с решението на Министерски съвет за актуализацията на бюджета, следващите три години България ще премине процедури по свръхдефицит и гръцки сценарии. Тази актуализация ще доведе до обща дестабилизация. „Когато и да дойдат на власт БСП и ДПС, основната им цел е да увеличават харчовете. С всички ангажименти, които разписват сега подкупвайки гражданите с популистки обещания за разплащане  ще доведат държавата до свръх дефицит. Ако управляващите не виждат това, то да се вслушат в гласа на Международния валутен фонд, чиято регулярна мисия в страната приключи неотдавна, ясно и еднозначно се произнесе против актуализацията на този етап”, каза още Соколова.
P8205109

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име