НАЧАЛО ГЕРБ Владислав Караилиев: Профилакториумът в Перник трябва да продължи да съществува

Владислав Караилиев: Профилакториумът в Перник трябва да продължи да съществува

403
7
СПОДЕЛИ

382099_4522378749362_960953951_nОбщинската болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник е необходима и трябва да продължи да съществува. Такова е мнението на председателя на Общинския съвет на Перник Владислав Караилиев. Според него не бива да се унищожава лечебно заведение, което работи и може да бъде доразвито.

Не е тайна, че т.нар.  „Профилакториум“ е затънал в дългове вследствие на лошо управление и безотговорност в периода 2009-2011г. Странното обаче  е , че въпреки очевидните нарушения Прокуратурата  отказва да образува дело срещу бившия управител на болницата с мотива , че няма данни за престъпление.  „Извършените до сега проверки са показали,че има проведени обществени поръчки ,но в повечето от тях има само един участник, а цените, на които са сключени договорите са изключително завишени- това са договорите за храна ,въглища,охрана и др. Всички приходи обаче от наеми са занижени или изобщо не са сключвани такива. С една дума – разходите са изключително високи,а приходите,от които болницата трябва да се издържа нищожни.“-подчерта Караилиев.  Очаква се и до края на годината в Профилакториума да бъде направена проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Сега  най-важното е да се изплатят заплатите на персонала, за да може да бъдат задържани специалистите, категоричен е председателят на Общинския съвет. Това обаче е доста сложно, тъй като са натрупани редица стари задължения, чието изплащане блокира парите на болницата. За целта е изготвена инвестиционна програма, която е гласувана още през февруари. Тя включва , както оздравителни мерки така и провеждането на редица мероприятия за разширяване дейността на дружеството. В програмата е заложен и необходимия финансов ресурс за подобряване условията на труд и лечение в сградата. Според Караилиев най-бързата възможност да заработи дружеството по-спокойно  е да получи средствата в размер на 320 000 лева, които са залегнали и в общинския бюджет. До момента обаче от тях са изплатени едва 107 000.

„Ще продължаваме да търсим изход от ситуацията. Лошото е ,че наследството е тежко, последствията трудно преодолими ,намирането на средсва ни коства много време,но смятам,че всички усилия си заслужават-заради хората,които работят там , заради съгражданите ни ,заради Профилакториума,който е една от емблемите на града.“-заяви в заключение председателят на ОбС Перник Владислав Караилиев.

7 КОМЕНТАРИ

  1. Здравето на хората е най-ценно. Точно на тези проекти трябва да обращаме най-много внимание и да оказваме подкрепа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име