НАЧАЛО ГЕРБ Бюджетни неволи в Перник и Вашингтон Дефолт по Пернишки- анализ на заместник-председателят...

Бюджетни неволи в Перник и Вашингтон Дефолт по Пернишки- анализ на заместник-председателят на ОбС-Перник Пламен Борисов

152
0
СПОДЕЛИ

< ![endif]–>

1390538_10151953506109933_2054458919_nОт близо две седмици Америка си отдъхна с облекчение, защото Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри компромисния проектобюджет, позволяващ повишаване тавана на бюджетния дефицит. По този начин страната временно бе спасена от технически фалит или както вече свикнахме да го наричаме и ние дефолт, което, както и да го превеждаме си означава състояние в несъстоятелност на държавата.

От близо една година Кмета на Община Перник не знае какъв бюджет изпълнява. Общинския съвет намали приходната част на бюджета на Общината, като го съобрази с реалните приходи. С други думи общинските съветници отказаха на кмета Янакиева да направят това, което направиха американските конгресмени – да запишат нереално високи приходи в бюджета, което автоматично означава право на кмета на общината да прави нереално високи разходи.

Докато американските конгресмени отказваха да приемат компромис по бюджетните разходи, държавния апарат спря да получава заплати. Вярваме или не, но в Америка е така: Няма бюджет – няма държава и от там няма и заплата.

В Перник и в България не е така. Тук , ако общинския съвет не приеме бюджета, кмета продължава да си джитка по миналогодишния – няма по-голяма радост от това за нашата кметица, защото ланския бюджет си е с нереално високи и неизпълними приходи. Затова Общинския съвет си пое отговорността и съкрати сериозно приходната част на бюджета, което – няма как – се отрази и на разходната.

Единствения шанс за кмета в такава ситуация е или да изкара повече приходи или да търси вариант за измъкване. Очевидно повишаването на бюджетните приходи не е по вкуса и възможностите на кметицата, която сме си избрали и затова тя се е ориентирала към измъкването. Тя обжалва бюджета в съда по примера на колегата си от Каварна и също като него по мотиви, които е позорно да се коментират печели делото на първа инстанция. Разбира се при обжалването на това решението пред Върховния административен съд, абсурдното решение за каварненския бюджет е отменено, както очаквам да бъде отменено и решението на първата инстанция за пернишкия бюджет.

По- важно е колко и за какво харчи в момента кмета на Перник и по кой бюджет? От отчета за шестмесечието е видно, че общината продължава да издържа общински предприятия, които са закрити с решение на общинския съвет и за които издръжка не е предвидена. Как и на какво се надява кметицата ни за да оправдае тези харчове – остава да гадаем. За разлика от президента на САЩ на кмета на Перник всичко му е позволено.

За разлика от Америка обаче, в която бюджетния дефицит може да се вдигне с едно вдигане на ръка от конгресмените и американците да продължат да харчат парите на другите, в Перник, дори и много да ни се иска това няма как да стане. Защо нашата кметица се държи, сякаш не е кмет на Перник, а президент на Щатите – не мога да се сетя. Питайте я – дано ви каже.

Законопроектът бе подкрепен от 285 конгресмени, а „против“ гласуваха 144. По-рано през деня документът бе приет и от горната камара – Сенатът.

Одобряването на законопроекта ще позволи да бъде възобновена работата на правителствените учреждения в САЩ, които останаха блокирани в продължение на повече от две седмици заради невъзможността досега демократи и републиканци да постигнат споразумение.

Президентът Барак Обама заяви, че ще подпише веднага законопроекта след одобрението му от страна на Палатата на представителите, като по-рано призова конгресмените да действат бързо, за да бъде върнато доверието на американските граждани в държавните институции.

Обама подчерта за пореден път, че е готов да работи с всички по каквато и да е било идея, която може да доведе до ръст на икономиката, до разкриване на работни места, засилване на средната класа и изграждане на дългосрочен бюджет.

„Въпреки нашите различия, аз съм убеден, че демократи и републиканци могат да работят заедно за напредъка на САЩ“, отбеляза Обама, който призова сънародниците си да не страдат заради политическите разногласия на своите управляващи.

Приетият законопроект предвижда финансиране на бюджета на страната до 15 януари 2014 г. и повишаване тавана на бюджетния дефицит до 7 февруари. Дотогава законодателите ще търсят постигане на съгласие за бюджета в по-дългосрочна перспектива.

Автор: Пламен Борисов

Заместник-председател на ОбС-Перник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име