НАЧАЛО ГЕРБ Ирена Соколова бе сред организаторите на проведената кръгла маса на тема „Предизвикателствата...

Ирена Соколова бе сред организаторите на проведената кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред разкриването на досиетата в България“

150
0
СПОДЕЛИ

< ![endif]–>

20131029_103806Народният представител от ПП ГЕРБ Ирена Соколова бе сред организаторите на проведената в Народното събрание кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред разкриването на досиетата в България“. Причина за организирането на форума стана информацията за връщането на параграф 12 в закона на досиетата, който осигурява един вид чадър на работилите в държавна сигурност, както и появилата се информация за закриване на Комисията за досиетата. Участие в дискусията взеха замeстник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, Александър Кашъмов, Калин Янакиев, Христо Христов, Момчил Методиев, Евтим Костадинов, Вежди Рашидов и др.
Началото на форума беше дадено от ръководителя на софийското бюро на фондация „Конрад Аденауер“ Марко Арендт. Той заяви, че България наистина може да се гордее със Закона за досиетата.“Страната ви  тръгна малко късно, но успешно по този път“.-подчерта той. В изказването си заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че
„ГЕРБ твърдо ще стои зад запазването на Комисията по досиетата.”Взехме политическо решение да запазим философията и начина, по който работеше комисията. Ще направим парламентарно питане към министъра на правосъдието защо не са предадени архивите от затворите. Проблемът на България през всички тези години е че липсваше желанието това да се случи, въпреки приетото законодателство”.

20131029_103647 След края на срещата Ирена Соколова посочи,че искането на депутатите от БСП да закрие да върнат Параграф 12 е поредния им опит да манипулират миналото. „Очевидно е, че БСП прави опити за реставрация на ДС, без да отчита , че голяма част от българските гражdани са изключително чувствителни на тази тема. Надявам се ние от политическа партия ГЕРБ да не позволим тази реставрация да се случи”. –подчерта Соколова.

20131029_094627

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име