НАЧАЛО ГЕРБ По инициатива на народния представител Ирена Соколова в Парламента се проведе работна...

По инициатива на народния представител Ирена Соколова в Парламента се проведе работна среща със сирийската общност

158
0
СПОДЕЛИ

< ![endif]–>

20131029_160652_2По инициатива на народния представител Ирена Соколова в Народното събрание се проведе среща между представители на ПП ГЕРБ, председателят на Държавната агенция за бежанците, представители на сирийската общност у нас, БИОХ и няколко големи Международни неправителствени организации, работещи за интеграция на малцинствени групи, занимаващи се с благотворителност и работа с доброволци. Главната цел на дискусията бе да се даде възможност за диалог между отделните брънки от веригата и по този начин да се дадат конструктивни предложения за ефективната интеграция на бежанците. Ирена Соколова откри срещата с думите, че и институциите и гражданите трябва да имат хуманното отношение към сирийските бежанци и да потърсят начини за тяхното интегриране в обществото ни.

20131029_160822

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че правителството е виновно за кризата със сирийските бежанци, тъй като не е изградило навреме необходимият капацитет за настаняването им. „Трябва да имаме хуманното отношение към сирийските бежанци и да търсим начини за тяхното интегриране в обществото ни. Трябва да работим така, че един ден нашите деца да не се срамуват от действията ни.”, заяви Цветанов. Председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев подчерта, че именно чрез такива срещи ще се решават реалните проблеми на бежанците.

От сирийската общност поискаха съдействие при доставката на вече събрани помощи. От своя страна неправителствените организации обясниха, че могат да помогнат в някои от дейностите. Скоро ще започне да работи сайт, който ще помага на дарителите да се ориентират в кой център от какво има нужда. Ирена Соколова заяви, че за напред регулярно ще бъдат провеждани подобни дискусии, на които ще се съобщава какво е свършено до момента за решаване на бежанската криза. Тя добави, че това е проблем за всеки гражданин и ако има повече информираност по въпроса , това значително ще редуцира възможните спекулации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име