НАЧАЛО ГЕРБ 10 причини 20-годишните българи да обичат Обединена Европа

10 причини 20-годишните българи да обичат Обединена Европа

140
0
СПОДЕЛИ

p_borisov

1. Докато преди малко повече от половин век 20-годишните са били първите, които са обличали военните униформи при нужда, то днес на 20-годишните българи и през ум не им минава, че някога би им се наложило да участват във война и да воюват. Заслугата за този дълголетен мир е на Обединена Европа, която е създадена да носи МИР! Бащите – основатели на Обединена Европа Аденауер, Шуман, Де Гаспери са оцелели в две братоубийствени войни, заради които Европа губи статута си на център на света. Докато дедите на днешните 20-годишни българи зад желязната завеса са били затривани от народния съд и по лагери, техните съвременници на запад от завесата поставят основите на Европа, в която войната да е, не само невъзможна, но и практически немислима. Днес младите българи се движат волно в едно пространство на свобода и сигурност, за което са дадени много свидни жертви. Създаването на Европейския съюз е една практическа илюстрация на единия от законите на Мърфи, че хората и правителствата започват да постъпват разумно едва когато изчерпат всички останали възможности. Дали днешните млади да мислят за това точно днес, точно когато се вихри Кримската криза, за да не им се налага да започнат да постъпват разумно, чак когато станат на 60, като бащите основатели на Европа? Днешните 20-годишни българи, може и да са чували, че Европейският съюз е една самокритична суперсила, която завладява с т. н. „мека сила“. Европейският съюз не завладява нови държави членки, а те сами напират да станат такива.

2. Принципите на демокрацията и на върховенството на закона са фундаментална норма в 28-те държави членки. Днешните 20-годишни европейци не знаят какво е диктатура, ако не прочетат за нея в книгите или в интернет. Върху тях обаче тежи отговорността да доизградят стабилни институции, които да гарантират спазването на тези принципи.

3. Днешните 20-годишни не знаят, че само малко преди да се родят е имало смъртно наказание. Вече никоя държава членка не прилага смъртно наказание, дори във военно време (пардон, Европа вече не води войни).

4. Проблемите на икономиката едва ли ще свършат някога, но днешните млади 20-годишни българи никога няма да познават бедността, каквото я познават техните родители. Ако в речника ни все още думата „избягал“ е синоним на „отишъл да търси работа и по-добър живот на запад в чужбина“ днешните 20-годишни българи никога няма да узнаят какво е опашка и интервю за виза с досаден консулски служител, нито ще разберат какво е да висиш по границата с дни без да знаеш защо, нито кога ще преминеш бариерата. Ако за майките и бащите им бе сбъдната мечта да успеят да учат и да работят в чужбина, то за 20-годишните днес това е само формалност. Младите 20-годишни българи, където и да живеят и работят из Европа, ще се радват на поне четири седмици платен отпуск на година. Тези които предпочетат Америка имат само две.

5. Създаването на най-големия съществувал някога икономически съюз в света от 28 държави членки и над 500 милиона граждани, за младите българи днес изглежда като даденост. Това донякъде балансира силите на Европа наред с милярдните Китай и Индия и 300-милионна Америка в глобалните търговски преговори. Но с този проблем да се готвят да се справят 20-годишните българи заедно със своите връстници от останалата част на Европа.

6. За добро или за лошо, днешните 20-годишни българи израстнаха в консуматорско общество. Обединена Европа като, че ли с лекота въвежда такива права за потребителите, за които не сме си и помисляли да мечтаем. Още помня как само преди няма и 10 години си казвахме: „Това никога няма да стане!“, за преносимостта на номерата между мобилните оператори, а днес Европа е на една стъпка от премахването на роуминга. Днес младите българи си купуват разни неща по интернет по-лесно, отколкото от кварталния магазин, без каквито и да е митнически формалности и надали ще проумеят каква емоция е било за нас да си купим дънки от Кореком или някой да ни донесе маратонки от чужбина. Благодарение на нормите за сигурност, младите българи консумират по качествени стоки, пият по-чиста вода, пекат се на по-чисти плажове. Да да … тука ще скочат евроскептиците да ви кажат нещо да кривите краставици и за носталгията по времето, когато все още плажовете си бяха природно чисти. Уви, днешните 20-годишни българи ще им се наложи все повече да разчитат на европейските норми, ако искат да се радват не чиста и естествена природа и да консумират биологично-чисти продукти.

7. Не знам какво изпитват 20-годишните българи днес, когато гледат бежанските лагери за сирийци, афганистанци, сомалийци и др., но едва ли знаят, че връстниците на родителите им са били в същото положение. Не, че Европа се справя добре с нелегалната имиграция, но България без общата имиграционна политика на ЕС, едва ли въобще ще се справи.

8. Днешните 20-годишни българи сигурно са чували за Европол, за европейската заповед за арест, за европейско изпълнително основание и за ред още други „европейски“ механизми, които носят сигурност на личността и на търговията, но едва ли са чували с какви невъзможни процедури в миналото се е постигал същият ефект.

9. Където и да предпочетат да живеят днешните 20-годишни българи, тяхната национална култура и език са защитени. Езиковото и културното многообразие са основна ценност на Обединена Европа и едно от основните проявления на меката и сила. Едва ли някой знае, че още в 2007г. някакъв еврочиновник бе решил, че може да ни накара да си променим езика и вместо Евро и Европа, да произнасяме и пишем тези думи като Еуро и Еуропа. Ако Европейският съюз бе диктатура, а не мека сила, едва ли щеще да се съобразява с нашите национални особености.

10. 20-годишните българи още не ползват в страната си еврото, но това е проблем и на други техни връстници. Ще имат и те да се справят с предизвикателствата по въвеждането на общата валута.

Текст: Пламен Борисов
T

1

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име