НАЧАЛО ГЕРБ Студенти от НХА рисуват в Народното събрание по покана на Ирена Соколова

Студенти от НХА рисуват в Народното събрание по покана на Ирена Соколова

125
0
СПОДЕЛИ

20140403_112752В продължение на две седмици студенти от Националната художествена академия ще рисуват в Народното събрание. Проектът се осъществява по идея на народния представител Ирена Соколова, председателя 41-то Народно събрание Цецка Цачева и ректора на НХА проф. Светослав Кокалов. Той е във връзка с предстоящите чествания на 135-та годишнината от откриването на Учредителното събрание и създаването на Търновската конституция.

„Идеята е да дадем възможност на най-добрите студенти от НХА да рисуват в сградата на Народно събрание, като избират сюжети и образи от парламентарния пейзаж и талантливо пресъздават избрани сцени и интересни моменти. „-заяви Ирена Соколова. Тя добави, че това е възможност депутати и студенти взаимно да изпитат чувство на гордост и удовлетворение, когато произведенията на младите таланти от този парламентарен пленер се превърнат в картини, които украсяват сградата на Народно събрание, в представителни подаръци, в илюстрации към официални издания на Народно събрание, каталози и др.
В същото време за студентите и преподавателите от най-доброто учебно заведение в България в областта на изобразителното изкуство е привилегия и престиж да се включат по своеобразен начин в парламентарния живот на страната ни и да увековечат фрагменти от него.

20140403_112858

„На този проект може да се гледа като среща на две институции- от една страна Народното събрание и от друга Националната художествена академия. Аз вярвам в институциите, те са основа на държавността, както вярвам и в способностите на нашите студенти. Сигурен съм, че проектът ще бъде много успешен и благодаря на народния представител Ирена Соколова, че съдейства той да бъде осъществен.”-каза проф. Любомир Каралеев от Националната художествена академия.

Това е инициатива, която дава възможност изкуството да се превърне в част от парламентаризма, като в същото време ще помогне и да се остойности таланта на най-добрите студенти на Национална художествена академия, убедена е Ирена Соколова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар
Въведете име